FAQ: Tijdens het project

Ik ben leerkracht en een paar van mijn leerlingen doen mee. Wat verwachten jullie van mij?

Als contactpersoon (leerkracht, of IB-er, of directeur) vervult u een schakelrol in de communicatie en faciliteert u het project op de basisschool. Dat houdt in dat u in ieder geval:

  • onze informatie doorspeelt aan ouders en leerlingen;
  • afspraken maakt met onze PreGymMentor;
  • bereikbaar bent voor vragen van ons, de PreGymMentor en de ouders en leerlingen;
  • ervoor zorgt dat de leerlingen minstens 2 uur per week op school aan het project kunnen werken;
  • ervoor zorgt dat het benodigde materiaal op school aanwezig is (zie boekenlijst en infobrief);
  • contact met ons opneemt als u problemen ondervindt bij één van bovenstaande onderdelen.

Sommige leerkrachten helpen de kinderen daarnaast actief met het project, of schakelen bijvoorbeeld ouders in om te helpen. Dat is niet verplicht, maar de ervaring leert dat het het plezier van de kinderen in het project wel kan verhogen.

Jullie geven aan dat de kinderen minstens 2 uur per week aan het project moeten werken. Dat vind ik veel, ik heb als leerkracht die tijd echt nodig. Kan het niet in hun eigen tijd?

Nee: PreGym is juist speciaal bedoeld voor snelle en slimme kinderen, die die 2 uur per week lestijd kunnen missen.

Mijn leerlingen zijn snel en hebben alles al eerder af. Hebben jullie nog wat extra materiaal?

Ja: binnen het project gebruiken de kinderen in principe niet al het beschikbare materiaal. Het boekje Klassieke Talen biedt achterin een extra opdracht. Ook het boekje met de keuzeopdrachten biedt meer opdrachten dan wij opgeven. Verder wordt er per ronde óf Scheikunde óf Natuurkunde gedaan. Het staat u vrij ook het andere boekje te downloaden en te gebruiken.

Mijn leerlingen zijn langzaam en krijgen het niet af. Help?

Geen nood. De kinderen kunnen rustig aan doorwerken. Ze kunnen gewoon naar de slotbijeenkomst komen, ook al zijn ze nog niet klaar. Overleg ook even met de PreGymMentor: is hij/zij ook ná de slotbijeenkomst bereid de kinderen te helpen? De meeste PreGymMentoren zullen graag op een later moment nog eens langskomen om het project af te ronden.

De communicatie met de PreGymMentor verloopt moeizaam. Wat kan ik doen?

Neem zo snel mogelijk contact met ons op. Hoe eerder u een seintje geeft, hoe sneller wij de PreGymMentor kunnen benaderen. Vaak helpt een klein zetje in de goede richting al veel. Wacht vooral niet te lang: het is voor ons een kleine moeite de PreGymMentor even op te zoeken.